RSS     
Kukuruz – žitarica za jačanje imuniteta



Kukuruz je iz Srednje i Južne Amerike u Europu stigao tek krajem 15. stoljeća. Siromašni slojevi odmah su ga objeručke prihvatili te je postao njihova osnovna hrana. Postoje mnoge vrste ove žitarice – u Europi se najčešće uzgaja kukuruz žutih i bijeložutih zrna, dok je u Americi zastupljen i onaj s potpuno bijelim ili čak crnim zrnima.

Žuta zrna kukuruza sadrže veću količinu vitamina A, B1, B2 i B6, biotina, folne kiseline, kalija, magnezija, cinka i fluora nego njegov bljeđi rođak. Bez obzira na boju, sve vrste kukuruza sadrže mnogo ugljikohidrata te bjelančevina i masti, zbog čega je kukuruz bogat izvor vrijednih hranjivih sastojaka. 100 grama zrnja kukuruza sadrži 330 kalorija.

Kukuruz je poznati diuretik, a smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka, posebno crijeva, dojke i prostate te pomaže kod bolesti bubrega, srca i krvnih žila. Također smanjuje previsok krvni tlak, pospješuje stvaranje bijelih krvnih zrnaca i jača imunitet.

  Komentari  
  Vezani članci  
Akne u zreloj dobi i što s njima?
Za većinu žena, problemi s aknama i prištićima gotovo sasvim nestaju zajedno s izlaskom iz puberteta. Međutim, kod jednog broja njih (a i kod nekih muškaraca) pravi kožni problemi tek tada počinju. Dermatolozi procjenjuju da oko 12 posto žena zrele dobi ima problema s aknama, dok je postotak muškaraca znato manji. Do toga najčešće dolazi zbog hormonalne neravnoteže, odnosno velikim promjenama u tijelu koje se događaja tijekom svakog menstrualnog ciklusa. Razine dvaju glavnih hormona... opširnije
Azuki grah – čistač organizma
Smatra se da azuki grah (latinsko ime Phaseolus angularis ili Vigna angularis) najvjerojatnije potječe s Himalaja, a u Kini i Koreji bio je poznat prije 3.000 godina. Kasnije je dospio u Japan, gdje je danas druga najraširenija mahunarka (nakon soje), a uzgaja se i na Zapadu. Suhi azuki grah je malo tamno crveno ovalno zrno, veličine oko pola centimetra. S jedne strane ima uočljivi bijeli rub. U kineskoj, japanskoj i korejskoj kuhinji azuki grah se gotovo uvijek kuha sa šećerom, čime se dobiva... opširnije
Nemasne kokice – savršena grickalica
Gledanje televizije i filmova na DVD-ima uobičajena su i omiljena zabava svugdje u svijetu. Grickalice su sastavni dio ovog rituala, posebno kad je riječ o odlučujućim utakmicama, omiljenim serijama i hit filmovima. Kokice su tradicionalna grickalica za ovakve prigode, no sastoje se od tri vrlo različita sastojka: jako zdravog kukuruza te ne baš zdravog ulja i vrlo nezdrave soli. Naravno, i sol i masnoće potrebni su ljudskom organizmu, ali u prosječnom pakiranju kokica i jednog i drugog ima u količinama... opširnije
Sam svoj ekspert za kolesterol
Kad govorimo u kontroli povišenog kolesterola, podjednako je važno koliko dugo je kolesterol bio povišen prije nego što je oboljeli nešto poduzeo, u kojim godinama je započelo liječenje, te u kojim granicama se kolesterol kreće. Naime, što duže je povišeni kolesterol u krvi prisutan i što je viši, to će ozbiljnije biti posljedice. Također treba znati kako regulacija kolesterola nije postupak kod kojeg se dođe liječniku, koji prepiše čarobne pilule, nego su potrebne korjenite promjene životnih... opširnije
Crtice iz duge povijesti tjestenine
Pri spomenu tjestenine na um nam pada talijanska kuhinja i to ne bez razloga... Kao što znamo, tjestenina je ponos i slava mnogih Talijana kroz povijest. Kada su prvi Talijani emigrirali u Novi svijet preko Atlantika, sa sobom su ponijeli tjesteninu koja se vrlo brzo uklopila u svačiji način života i prehrane. Povijest tjestenine povezana je s uzgojem žitarica, koje se uzgajaju najmanje oko 10.000 godina. Žitarice su stoljećima bile glavna prehrambena namirnica mnogih naroda, a prije pronalaska... opširnije
  Arhiva