RSS     
Maslina u kući – od kuhinje do parketa


Maslina je najstarija uzgajana sorta drveta, a u industriji se koristi zahvaljujući ugodnim bojama i posebno lijepim teksturama. Upotrebljivi su je i korijen i deblo, a u domaćinstvu se najčešće sreću sitni upotrebni predmeti, dok su namještaj i parketi namijenjeni bogatijim slojevima. 
 


Maslinov parket prodaje Conty.

U industriji parketa maslina je uz tikovinu najcjenjenije drvo, pa je i parket od maslinovog drveta izrazito skup. Odlikuje se vrlo visokom tvrdoćom, izdržljivošću i težinom, pa vrijedi svoju cijenu ako si ga možete priuštiti. 

U Hrvatskoj nismo uspjeli pronaći tvrtku koja u redovitoj ponudi ima namještaj od maslinovog drveta, a i tomu je vjerojatni razlog cijena. Naime, u svijetu se od masline izrađuju uglavnom izrazito skupi klasični ili antikni komadi, nerijetko unikati astronomskih cijena. Običnim smrtnicima pristupačnije su kuhače, zdjele i ostale korisne sitnice, koje i u ovakvim, minijaturnim i bitno jeftinijim verzijama pokazuju bogatstvo strukture maslinovog drveta. Ipak, ljepotu i kvalitetu treba platiti, pa treba dodati da su i mali komadi od maslinovog drveta uvijek nešto skuplji (ali zato i trajniji) nego slični predmeti od drugih vrsta drva. 
 
Kad već pišemo o maslinama i maslinovom ulju, ne treba zaboraviti ni posudice za serviranje i čuvanje maslina i maslinovog ulja, te upotrebne predmete s motivom masline, koja je oduvijek dizajnerima prilično drag element: maslina se pojavljuje u kreacijama kako vrhunskih tako i anonimnih dizajnera, i to od odjeće do posuđa. 
 
Velik dio predmeta prikazanih u foto-galeriji u identičnom ili vrlo sličnom izdanju može se kupiti u našim dućanima, a sve ostalo prodaje se na internetu. Odabrani predmeti su presjek svih cjenovnih kategorija. 


Stalak za novine

Mužar


Zdjela za salatu

 


Ploča za sir Boca za ulje


Posuda za masline


Stolnjaci i ubrusi s motivom masline


Posuda za masline
 
  

Povratak na temu tjedna

  Komentari  
  Vezani članci  
Trenutno nema vezanih članaka
  Arhiva